Kerékpárápolás  —

Lukovich Anna vagyok, 37 éves és budapesti lakos. Gyerekkorom óta érdekelt a kerékpározás és szerelés. Kezdetben csak a kerékpár tiszítás/mosás ötlete fogant meg bennem. Majd később a szervizelés is természetes részét képezte a szolgáltatásnak.

Sokfajta sportot űzök a kerékpározás mellett (futás, kettlebell, crossfit, jóga, boulder) és írói vénámat hangszeres kísérettel prezentálom a szoba 4 falának. Valaha közgazdászként végeztem az egyetemen, és évekig dolgoztam értékesítőként IT, AV és a kerékpár területeken. A motorkerékpár szerelést a MAMIban sajátítottam el.

Célom, hogy elégedett ügyfeleim hosszú élettartamú, biztonságos és tiszta kerékpárokkal közlekedjenek.

2022

— Az ötlet —

Egy tavaszi napon állok sorba egy kézi autómosónál a kerékpárommal és arra gondoltam, hogy igazán lehetne kerékpármosó is az ilyen helyeken. Ezt az ötletet tovább gondolva jutottam arra, hogy elindítom ezt a vállalkozást. A kezdeti gondolatok leginkább csak a külső tisztítás körül forogtak. Később sok-sok ötlet mellett természetesen a szervizelés is szóba került. A tárgyakat használni szoktam, ezért szeretem, ha egy dolog hosszú időn át jó szolgálatot tesz nekem, így fontosnak tartom az eszközeim ápolását. E mentén alakult ki a kerékpár karbantartás, ami nem egy olyan szerviz, ahol az esődleges cél az alkatrészek cseréje, hanem a meglévő felszereltség ápolása a megfelelő és hosszantartó működés érdekében.

Turul Kupa befutó - 2022

Oktatási tapasztalat

2023 tavaszán kedtem el oktatni a FT-en kerékpárszerelést a gyakorlatban. Gyakorlati oktatást tartok, melynek keretén belül a hallgatóknak bemutatom a kerékpár egyes részeit, szerelésükhöz kapcsolódó szerszámokat, majd pedig a szerelések demonstrálása után a diákok is gyakorloják a bemutatott feladatokat.
Szó szokott esni külső-belső cseréről, defektjavításról, váltóállításról, fékállításról, és láncszakadásról.
Természetesen az óra interaktív, így minden felmerülő kérdésre választ kapnak a kérdezők.
Magyar és angol nyelven tartom a gyakorlatokat.

Rendezvényes tapasztalat

Volt szerencsém a MOL Campusnál dolgozni kerékpáros szervizesként. A MOL dolgozói számára rendezett bringás reggeli keretében másodmagammal egy-egy mobil szerelő állomáson néztük át a kerékpárral érkező dolgozók járműveit és gyors segítségnyújtásban részesítettük azt, amelyiknek szüksége volt rá.